Als je je afvraagt welke kanalen effectiever zijn als het gaat om Direct Mail versus e-mail, dan ben je niet de enige. Ook wij vroegen ons af hoe onze volgers hierover denken dus hebben we hier deze week een opiniepeiling op los gelaten op LinkedIn en wat bleek: 81% van de stemmers hebben de voorkeur door Direct Mail tegenover 19% e-mail. Maar welke vorm is nu echt effectiever?

Tussen al het online geweld lijkt Direct Mail als marketingtool te sneuvelen. Onterecht! Onderzoeken wijzen uit dat bereik en conversie stukken hoger is vergeleken met e-mail. Het responspercentage voor is gemiddeld 4,4% Direct Mail vs. 0,12% e-mail. Wij vertellen je waarom dit zo is!

Een valkuil van E-mailmarketing

Door lage opstartkosten is e-mail marketing een veel gebruikt marketinginstrument. Voor sommige situaties is dit ook een prima methode om te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan nieuwsbrieven, reminders of opvolging. Het enige wat je nodig hebt is een mailprogramma en met één klik op de knop verstuur je een lading e-mails.

Er zit ook een keerzijde aan e-mail. Onze digitale levens – en die van onze kopers-  zijn erg druk geworden. Mensen worden overweldigd door e-mail, wat betekent dat digitale marketingtactieken niet zo effectief zijn als vroeger. We besteden minder aandacht aan e-mails en gooien steeds vaker ongelezen mails in de prullenbak. Uit onderzoek blijkt dat maar 44% van de mensen zich het merk weet te herinneren na het zien van een digitale advertentie/mail, waar dit percentage bij Direct Mail op 75% ligt.

Waarom direct mail werkt

Direct Mail is een tool waarmee je boven die digitale ruis uitstijgt, het is een manier voor jouw merk om uit die mailbox op hun bureau te komen. De kracht van fysieke post moet dus niet worden onderschat.

  • Direct Mail is persoonlijk: niet alleen een persoonlijke adressering, maar ook een gepersonaliseerde verpakking, inhoud of boodschap.
  • De boodschap blijft langer hangen: fysieke producten, een folder of gepersonaliseerde verzenddoos/envelop.
  • Je kunt je echt onderscheiden: een opvallende verpakking, een cadeautje, voucher of sample meesturen. Daarmee laat je echt een positieve indruk achter.

Ook lijkt het verzenden van e-mails eenvoudiger en goedkoper dan Direct Mail , maar het genereert een veel lager responsepercentage. En wat denk je van het feit dat e-mails al snel in de spambox verdwijnt of al worden verwijderd zonder dat ze ooit gelezen worden. Met Direct Mail kun je ervoor zorgen dat je merk opvalt en mensen zo enthousiast maakt dat ze er daadwerkelijk op reageren.  Hoe origineel is het tegenwoordig nog om persoonlijke post of een pakketje te ontvangen?

Direct Mail is niet ouderwets . Het is een contactpunt dat in ieder marketing- en verkoop strategie  opgenomen moet zijn om de beste resultaten te zien. Een goede marketing strategie gaat niet over het kiezen tussen direct mail en digitale marketing maar om de juiste mix! Print en online zijn geen vijanden van elkaar, ze versterken elkaar. Een papieren mailing die opgevolgd wordt door een e-mailing scoort altijd meer conversie dan separate mailings. Uiteindelijk heeft iedere mailing als doel om klanten te bewegen tot actie!

Meer informatie of wil je dat wij met je meedenken over een succesvolle Direct Mail?

Onze specialisten helpen je om het maximale uit je mailing te halen en begeleiden je bij het gehele proces van ontwerp tot verzending. Neem contact op.